dimanche 9 mars 2014

En dag för jämställda kvinnor?

Igår släpade min man mig ut på länk. Solen sken, snödropparna och krokusarna blommar för fullt, magnoliaknopparna är stinna - våren är här. Och jag är orkeslös, trots att solen borde göra mig pigg och glad. Men jag sprang ialla fall.Och tittut - vad såg jag?

Tro det eller inte: en massa pappor var ute med både barnvagnar och barn, från små sprattlande knyten till hurtigt springande tio-åringar. Herrejestas, så många pappor ute med sina barn, tänkte jag och blev lite bättre till mods. Jag sade till min man:
'- Har du sett så många pappor som är ute med barnen?'

Han nickade. Efter en stunds springande såg jag två pappor till, promenerande lugnt sida vid sina med var sin barnvagn.

'-Titta där, två till,' sa jag. 'Fantastiskt, äntligen bryr sig papporna om sina barn och tar initiativ till att gå ut ensamma med barnen. Alldeles ensamma med hela ansvaret för ungarna, utan mammorna. Fantastiskt. Har dom schweiziska karlarna äntligen förstått att de måste dela ansvaret för barnen med kvinnorna?'

Jag tittade på klockan. Just före tolv.

'-Aha,' sa jag flåsande till min man (ja, jag sprang ju). 'Tanterna är hemma och lagar mat medan gossarna är ute med småttingarna.' Nåja, bättre än ingenting. Och det fanns faktiskt väldigt många karlar ute med barnen. Alldeles fruktansvärt många, måste jag erkänna, jag blev alldeles förundrad.

När vi väl kommit hem, duschat, ätit och diskat, sa min man:
'-Det är den internationella kvinnodagen idag.'

Jag tittade oförstående på honom. Så vaddå?

'-Ja, det är säkert en gest från pappornas sida, att mammorna får en ledig dag på den internationella kvinnodagen. Lite som morsdag. Du vet. Man måste skämma bort kvinnorna lite så de ska orka kämpa vidare med jobb, lägre löner, sämre karriärmöjligheter, hushållssysslor, tvätt, matlagning, barn, sjuka barn, misshandel, sjuka föräldrar, sjuka svärföräldrar, och annat. Så då passar den internationella kvinnodagen ypperligt. En dag ledigt då papporna tar över så de kan sedan stolt skryta med att de klarat av en hel dag med samma sysslor som makan, att de plötsligt blivit måna om jämställdhet.'

Jag bara gapade. Min man hade ju rätt. Kvinnodagen. What else?

Aucun commentaire:

Enregistrer un commentaire